Gépészet tervezés

Az épületgépészet elsődleges feladata, hogy biztosítsa az épület lakói vagy használói számára a megfelelő komfortérzetet, mely több területet is magába foglal:

  • vízellátás, ivóvízszállítás és szennyvízelvezetés;
  • fűtéstechnika;
  • hűtéstechnika;
  • hőmérsékletszabályozás,
  • gázellátás;
  • gépi szellőztetés és légtechnika;

Így tehát elmondhatjuk, hogy az épületgépészeti tervezés az előzőekben megnevezett területek csőhálózatainak, szerelvényeinek és egyéb kapcsolódó berendezéseinek épületen belüli tervezésével foglalkozik.

A mai korszerű épületek esetében egyre nagyobb hangsúlyt és szerepet kapnak az épületgépészeti rendszerek. Ezeknek a rendszereknek már építészeti koncepció formáló erejük is van, így a tervezés korai fázisában tisztában kell lennünk az épületgépészeti rendszerekkel szemben állított elvárásokkal. Nem is olyan rég még a gépészet próbálta lekövetni az építészetet, mára ez annyiban változott, hogy a korszerű épületgépészeti rendszerek helyigényét már az épület kialakításának korai szakaszában ajánlott figyelembe venni, és egyeztetni az épületgépész tervezővel.

A korszerű rendszerek működése és helyigénye kihatással lehet akár a rétegtervi és csomóponti kialakításra. Emiatt is nagyon fontos, hogy az építész már a tervezési program elején is kapcsolatban legyen az épületgépész tervezővel.

Gépészeti tervezés minden esetben személyes konzultációval indul, mivel döntő fontosságú, hogy a legpontosabban megismerjük a felhasználói igényeket és elvárásokat. Így olyan kérdések is előtérbe kerülhetnek, amik látszólag nem bírnak nagy jelentőséggel, de az optimális gépészet megtervezéséhez szükséges a pontos válasz ismerete.

Csapatunk tervezési szisztémája szerint már a koncepciótervi, illetve az engedélyezési szakaszban is tevékenyen részt vesz az épület formálásában. Természetesen mindig olyan céllal, hogy az építészet és az épület igényeit maximálisan kielégítsük a tervezett rendszerrel. Majd a felvázolt igényeknek megfelelően kialakítjuk a legoptimálisabb épületgépészeti rendszert. E koncepció után az építész tervezővel együttműködve, már az engedélyezési terv elkészítésekor, megválasztjuk a gépészeti elemek és berendezések helyét. A tervezési munkáink során sokszor támaszkodunk a kivitelezéseken szerzett tapasztalatainkra, hiszen pontosan tudjuk, hogy milyen kivitelezési helyzetekkel és költségekkel jár egy-egy tervezői döntés.