Rólunk

Miskolczy Imre vagyok a Miskolczy EnergiaTerv Kft. alapítója, ügyvezetője.

A Miskolczy EnergiaTerv Kft. története 2010-ben indult, épületenergetikai szolgáltatásokkal foglalkozunk.

Már egészen korán, gyermekkoromban elkezdtem érdeklődni az épületek iránt, hiszen családom mindig építkezett, ilyen környezetben nevelkedtem fel, és ez formálta az érdeklődési körömet. Mindig ott voltam, ahol valami történik, ahol valamit szétszednek, összeraknak, építenek, és ez folyamatosan ébren tartotta a gondolataimat. Így az idő múlásával egyre tisztábban kirajzolódott, hogy az épületek egészében azok, amik engem érdekelnek, így a tanulmányaimat ilyen irányba indítottam.

A gimnázium elvégzése után a Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára jelentkeztem. Az egyetemi éveim alatt nyílt lehetőségem arra, hogy a németországi Darmstadti Passzívház Intézetnél gyakornoki munkát töltsek be. A kint töltött rövid időszak megvilágította azt az utat, ami komplex látásmódot kíván, és így kielégítette a tudásszomjamat. A passzívházas technológia szabja meg a gondolkodásmódomat, melyben az épület, mint tömeg, az épületszerkezeti részletek, mint részletképzés, az épületben rejlő gépészet, a felhasználónak az épületfelhasználói magatartása egy egységet alkot, egyik részét sem lehet kiemelni, sem kihagyni. Ez a szoros összefüggés és egymásra hatás az, ami elkezdte formálni a tevékenységünket. Miután hazatértem, az egyetem mellett tanácsadói pozícióban segítettem az embereknek, akik itthon az első passzívházakat építették meg. Gyakorlatilag igény szülte ezt a tevékenységi kört, és lépésről lépésre kiderült, hogy mik azok a hiányterületek, melyeket érdemes betölteni és piacképes megoldásokat találni az itthoni környezetben. A tanácsadásból így lett tervezés/számítások elkészítése, majd jött a kérdés, hogy ki fogja ezt megtervezni, utána jött a kérdés, hogy ki fogja ezt megépíteni… Ezek összességéből egy-egy bátrabb lépéssel kialakítottuk az adott tevékenységi kört. Tehát így alakult ki, hogy mára már:

  • épületenergetikai tanácsadással,
  • épületenergetikai tervezéssel,
  • épületgépészeti és épületvillamossági tervezéssel,
  • épületgépészeti és épületvillamossági kivitelezéssel,
  • és nem utolsó sorban épületautomatikával is foglalkozunk.

Ezek azok a szegmensek, amik nincsenek meg egymás nélkül, így mi is jobbnak láttuk, illetve a megrendelői oldalról visszaigazolást nyert, hogy jó, ha ez az összetett felelősségi kör egy kézben van, amit mi persze szívesen felvállalunk.

Azt látni kell, hogy az építőipar Magyarországon nem volt felkészülve arra a nagymértékű energetika területén végbemenő fejlődésre, ami 2010 környékén elérte az országot. Így érezhetően éles váltást jelentett a fokozottan energiatudatos szemlélet mód, ami az épületenergetika, az épületgépészet, és nem utolsó sorban az épület automatizálás szakterületeken is sok új megoldandó feladatot állított elénk.

Végső soron vállalkozásunk fő célja, hogy élhető otthonokat teremtsünk.

Úgy gondolom, hogy az EnergiaTervet meghatározó rendszer kialakulásának az biztosított alapot, hogy édesanyám már a kezdetektől mögöttem állt (de nem csak mögöttem, testvéreim mögött is ugyanúgy). Emiatt tudtam az első nehéz lépéseket megtenni, gondolok itt részben pénzügyi támogatásra, de sokkal fontosabb oldala volt a lelki támogatás, és az, hogy nélkülözött otthonról, voltak nehéz pillanatok mikor jelenlétével támogatott, hiszen mindenkinek szüksége van olyan emberre, aki feltétel nélkül támogatja.

Kezdetekben még az induló vállalkozásokra jellemzően „garázscégként” működtünk. Majd később, amikor ebből a stádiumból sikerült tovább lépnünk, a cégben jelentkező új feladatokra kellett koncentrálnom, hogy ezen feladatokat hogyan kell helyesen kezelni a megelégedettségre figyelve, és a teljesítést szem előtt tartva, mely gyakorlatilag irdatlan sok munkát igényelt az első években.

Ebből az időszakból meghatározó emlék még az induló projektjeink mellett például:

  • az első munkatárs felvétele,
  • a kivitelezésekhez szükséges szerszámpark megalapozása,
  • az első autó megvétele.

Jelenleg természetesen már teljesen más típusú kihívásokkal kell megküzdenünk, mint indulásunkkor.

Az EnergiaTerv alapját munkatársaink adják, akikkel közösen építjük, és folyamatosan fejlesztjük tovább cégünket. Az irodánkban az operatív és tervezői munkát végző kollégáink kaptak helyet. Telephelyünkről indulnak korán reggel kivitelező csapataink, akik megépítik a Megrendelőink által választott rendszereket. Így tehát nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy büszkék vagyunk kollégáinkra, akik a cég alapelveit figyelembe véve, valósítják meg ügyfeleink álmait.

EnergiaTerv Csapata

Miskolczy Imre

ügyvezető, tulajdonos

Az EnergiaTerv megálmodója

Kun László

operatív vezető

A megoldások embere az ajánlatkéréstől az átadásig

Lakatos Béla

épületgépész tervező

Aki mindent számításokkal támaszt alá

Dusik Dorina

iroda vezető

Napjaink rendszerezője, az iroda lelke

Épületgépészeink

Ádám Tamás

Gángó Edmond

Nagy Ferenc

Horog Hunor

Kovács Péter

Kis Pál

Elektromos szerelőink

Marsch Lajos

Böszörményi Gergő

Bukta Tamás

Tóth Zsolt